مقاله درمورد دانلود معاونت در جرم، قانون مجازات |
2 معاونت در جرم امکان دارد کسی بیآنکه در عملیات اجرایی جرمی شرکت داشته باشد، به طرق مختلف، دیگری یا دیگران را در ارتکاب عمل مجرمانه یاری کند. لذا چون کمک کردن و یاری رسانیدن دارای مصادیق متعدد است غالبا معاونت تعریف نمی شود، بلکه قانونگذاران با احصای موارد و نشان دادن مصادیق معاونت، آن را مشخص کردهاند. به عبارت دیگر، هر چند معاون خود غالبا در عملیات اجرایی شرکت ندارد که، در این صورت، عنوان مباشر یا شریک خواهد داشت، اما با مباشر و شرکاء به انحای مختلفی که در قانون پیشبینی شده در اجرای جرم مساعدت و همکاری میکند. بند اول، سابقه تاریخی معاونت در قوانین جزایی ایران مواد 28، 29 و 30 قانون مجازات اسلامی 1304 در ارتباط با معاونت آن را تعریف نمیکرد اما طبق ماده 28 آن قانون اشخاص زیر معاون جرم محسوب میشدند: «1. کسانی که باعث و محرک ارتکاب فعلی شوند که منشأ جرم است و به واسطه تحریک و ترغیب آنها جرم واقع می شود:
- کسانی که تبانی بر ارتکاب جرم کرده و به واسطه تبانی آنها جرم واقع میشود.
- کسانی که با علم و اطلاع از حیث تهیه و تدارک آلات و اسباب جرم را با تسهیل اجرای آن یا به هر نحو، به مباشر جرم کمک کردهاند».
طبق ماده 29: «در مورد معاونین مجرم محکمه میتواند نظر به اوضاع و احوال قضیه و یا نظر به کیفیات، معاونین مجرم را به همان مجازاتی که برای شرکا مجرم مقرر است محکوم نماید و یا مجازات را از یک الی دو درجه تخفیف دهد. و وفق ماده 30: «اوضاع و احوال مختصه به مرتکب اصلی که موجب تغییر وضع یا موجب تخفیف و تشدید مجازات است نسبت به معاون جرم مؤثر نخواهد بود و همچنین هر گاه فاعل جرم به جهتی از جهات قانونی معاف از مجازات باشد، معافیت او تأثیری در حق معاون جرم نخواهد داشت». اشکالات اجرایی در مسائل مختلف معاونت، مقنن را در قانون اصلاحی 52 به تجدیدنظر در معاونت مجبور کرد که نتیجه آن وجود ماده 28 سابق قانون اصلاحی 52 بود که مسائل مختلف مطروحه در آن را ماده 21 قانون راجع به مجازات اسلامی با تغییرات جزئی قبول کرده بود و ماده 43 قانون مجازات اسلامی نیز آن را پذیرفته است که به دلیل جلوگیری از تکرار مطلب در ذکر و تحلیل ماده 43 آن را عنوان میکنیم. الف. تعریف معاونت همان طور که ذکر کردیم، تعریف معاونت به دلیل مصادیق متعدد آن دشوار است و لذا برای استنباط مسائل معاونت به توضیح آن متوسل شدهاند. با وجود این، برخی از حقوقدانان کوشش کردهاند تا معاونت را تعریف کنند. مرل و ویتو دو تن از حقوقدانان برجسته فرانسه میگویند: «معاون را میتوان فردی دانست که بیآنکه شخصا تشکیل دهنده جرمی را که به مباشر آن نسبت میدهند انجام داده باشد، با رفتارهای مادی خود مانند تهیه وسایل و تحریک، کمک و همکاری با مباشر جرم کرده است».
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1398-12-15] [ 12:27:00 ب.ظ ]
|