• همکاران همخو

اگرچه تعداد اندکی از افراد در جامعه ممکن است بی نیاز از دیگران باشند و ترجیح بدهند که تنها زندگی کنند، ولی این نگرش متداول نیست. انسانها به درجات مختلف مایلند که توسط گروه هایی پذیرفته شوند. این پذیرش کمک می کند که نیازهای اساسی اجتماعی آنان ارضا شود مدیریت در بکارگماری باید متوجه توسعه گروه های کاری مناسب و کارا باشد.( دعائی،1386 :252). نیازهاى اجتماعى از نیازهاى مهم و اساسى انسان‏هاست، آنها مایلند روابط صمیمى با همکاران خود داشته باشند و همچنین مورد پذیرش گروه واقع گردند؛ لذا سازمان‏ها باید شرایطى را فراهم کنند که این خواسته‏ها برآورده گردد. در این راستا توسعه گروه‏هاى کارى با مشارکت افراد همخو و داراى شباهت روحى بسیار مؤثر واقع مى‏گردد. این مهم به بهبود روحیه کارى و انگیزه منجر مى‏گردد، زیرا افراد همدیگر را حمایت مى‏کنند و مشکلات کارى حل‏وفصل مى‏گردد و در افزایش بهره‏ورى سازمان هم مؤثر مى‏باشد. فراهم‏کردن چنین شرایطى خود نوعى جبران خدمات غیرمالى است( زارعی متین،1386: 202 ).

  • شرایط کارى مناسب

هرچه شرایط کاری و وضعیتی که شغل در آن صورت می گیرد مناسبتر باشد، کار بهتر آسانتر و بدون خطرات احتمالی صورت می گیرد. در این شرایط ضمن انجام کار بهتر، کارمند در انجام وظایف خود کمتر دچار خستگی روحی می شود. درواقع کار در شرایط کاری مناسب و محیطی دلچسب برای شخص لذت آور است.  (دعائی،1386 :252). شرایط فیزیکى محیط کار باید ایمن و از هرگونه خطرات احتمالى به‏دور باشد و کارکنان با انجام وظایفشان دچار خستگى جسمى و روحى نگردند. در شرایط مطلوب محیط کارى، کارکردن خوشایند مى‏باشد و فراهم کردن آن مى‏تواند جبران خدمات و زحمات افراد سازمان محسوب گردد ( زارعی متین،1386: 203 ).

2‌.3‌ بخش دوم: بهره وری منابع انسانی

2‌.3‌.1‌                 مقدمه

نتایج 200 ساله تمدن صنعتی و ورود به عصر جدید، عصر فراصنعتی و عصر اطلاعات و عصر فراملی و ارتباطات گسترده و سهل بین ملل مختلف عموماً نتیجه رشد و ارتقای بهره وری است. تحقیقات و بررسی های علمی، گویای آن است که طی15 سال اخیر بر افزایش بهره وری در سطح جهان 45 برابر شده است (پرو –کوپنکو،2006: 86). این افزایش معجزه آسا در نسبت ستاده به داده عموماً نتیجه بهبود در سیستم های مدیریتی سازمان ها و سیاست های علمی – تحقیقاتی و به کارگیری روش های صحیح در سازمان های کشورها ی پیشرفته بوده است . بدون تردید رشد و توسعه اقتصادی جوامع ، در گرو رشد نرخ بهره وری عوامل و نهاده های مختلف به کار گرفته شده در تو لید کالاها و خدمات می باشد . اساساً حفظ و افز ایش بهره وری سازمانی و منابع انسانی آن ، رمز رقابت گری و ایجاد مزیت است . رابطه پویای بین بهره وری و رقابت پذیری  در کلیه بخش های اقتصادی کاملاً مشهود است. به زعم “پیتر دراکر” مشکلات کشورهای درحال رشد، نه مشکلات پس ماندگی، بلکه مشکلات عدم مدیریت است . عملاً بهره وری، جدی ترین چالشی است که در برابر مدیریت قرار دارد . مطالعه و بررسی پیشینه سازمان های پیشرو حکایت از توانمند ی های منابع انسانی( اعم از کارکنان و مدیریت) آنها و توان آن ها در بهبود مستمر مجموعه دستاوردهای حاصله آن ها دارد (دراکر، 2002: 36) اساساً عوامل متعددی در بهره وری سازمان و بهره وری منابع انسانی مؤثرند . سازما نی که بتواند کلیدی ترین عامل را شناسایی و با کنترل و اتخاذ برنامه های مناسب از آن در ارتقا و بهبود برنامه های خویش بهره گیری نماید، طبعاً سازمانی موفق وکارآمد و پیشتاز خواهد بود .

2‌.3‌.2‌                   مفهوم و تعریف بهره وری

در رابطه با تعریف بهره وری، تعریف پذیرفته شده ای که مورد توافق همگان باشد وجود ندارد، اما در اینجا به تعدادی از این تعاریف اشاره می شود: استاینر: معیار عملکرد و یا قدرت و توان موجود برای تولید کالا و خدمات. (وبگاه؛ سازمان ملی بهره وری ایران،1392). استیگل: نسبت میان بازداده مرتبط به عملیات تولیدی مشخص و معین در مقایسه با نهادهای مصرف شده.(همان منبع)

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...