پایان نامه ارزیابی عملکرد HSE/مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست |
- سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیطزیست
2-3-1) کلیات:
یکی دیگر از مطرحترین سیستمهای مدیریتی در دنیا سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیطزیست HSE-MS است. یکی از کاملترین استانداردهای مطرح در خصوص سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیطزیست که به صورت یکپارچه به این موضوع میپردازد، استانداردی است که توسط انجمن بینالمللی تولیدکنندگان نفت و گاز (OGP) تدوین شد.
در این تحقیق هر جا صحبت از HSE-MS میشود منطور این استاندارد است که در ذیل به تشریح عناصر آن پرداخته شده است.
هدف از تشریح عناصر این استاندارد در این بخش تشریح مفاهیم مرتبط با یک سیستم مدیریت HSE است به طوریکه در ادامه به برقراری ارتباط میان تکنیکهای مختلف مدیریت HSE و فازهای فرایند آموزش و ارزیابی اثربخشی آموزش در مدل پاتریک پرداخته شود و نهایتأ مدلی ارائه گردد که به واسطه آن بتوانیم شاخصهایی از را به منظور ارزیابی عملکرد HSE سازمان، در پروژههای عمرانی بهرهگیری نماییم.
شکل 2-1، مدل سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیطزیست است که ارتباط بین عناصر و الزامات این سیستم مدیریتی را تشریح می کند.
در ادامه پس از ارائه تعریف مرتبط با HSE، به تشریح هریک از این عناصر و زیربندهای مربوطه میپردازیم:
) تعاریف:
محیطزیست: به محیط، شرایط یا موقعیتی که یک شرکت در آن فعالیت میکند یا میتواند تحت تأثیر آن قرار گیرد، شامل سیستمهای موجودات زنده (انسان و دیگر موجودات) که در آن وجود دارند.
اثرات زیستمحیطی: اثرات مستقیم یا غیر مستقیم ناشی از فعالیتها، محصولات و خدمات شرکت بر محیطزیست، خواه مفید یا مضر.
ارزیابی اثرات زیستمحیطی: ارزیابی مستند اثرات فعالیتها، محصولات و خدمات شرکت (موجود یا طرحریزی شده) بر محیطزیست.
بهداشت، ایمنی و محیطزیست ((HSE: فعالیتها، پرسنل یا اقداماتی معین که برای اطمینان ازیکپارچگی سرمایه، پیشگیری از سوانح، و یا از بین بردن اثرات سوء HSE حیاتی شناخته شدهاند.
خطرات: منبع، وضعیت یا اقدامی که پتانسیل آسیب را داشته باشد این آسیبها میتواند شامل بیماری یا جراحت، صدمه به تجهیزات، واحدهای تولیدی، محصولات یا محیطزیست و یا از بین رفتن تولید یا افزایش پرداخت خسارتها باشد.
ممیزی مدیریت بهداشت، ایمنی و محیطزیست: یک فرایند مستقل، نظاممند و مستند هدفمند برای بدست آوردن شواهد قابلرسیدگی برای تعیین اینکه:
- سیستم مدیریت HSE و نتایج آن منطبق با معیار ممیزی باشد
- سیستم بطور مؤثر استقرار یافته و
- برای دست یابی به اهداف و خطمشی بهداشت، ایمنی و محیطزیست مناسب باشد.
مستندسازی مدیریت HSE: مستندسازی بیان کننده کلیات سیستم مدیریت HSE بوده و مرجعی برای تعیین روشهای اجرائی مربوط به استقرار طرح مدیریت HSE شرکت میباشد.
طرح مدیریت HSE: تشریح روشهای دست یابی به اهداف HSE
بازنگری مدیریتHSE: بازنگری رسمی مدیریت ارشد از وضعیت و کفایت سیستم مدیریت HSE و استقرار آن در ارتباط با موضوعات HSE، خطمشی، قوانین و اهداف جدید که ناشی از تغییر فضای کاری میباشد.
سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیطزیست: ساختار، مسئولیتها، رویهها، روشهای اجرائی، فرایندها و منابع شرکت برای استقرار مدیریت بهداشت و ایمنی و محیطزیست.
خطمشیHSE: یک عبارت عمومی از مقاصد و اصول کاری شرکت در زمینه ایمنی، بهداشت و اثرات زیستمحیطی میباشد که تجلی آن را در استراتژی و اهداف خرد میتوان یافت.
مدیریتHSE: آن جنبههایی از وظایف کلان مدیریت، (شامل طرحریزی) که خطمشی HSE را توسعه، پیادهسازی و نگهداری میکند
رویداد: یک واقعه یا زنجیرهای از وقایع است که سبب میشود یا میتواند سبب جراحت، بیماری و/یا صدمه (زیان) به سرمایه، محیطزیست یا شخص ثالث گردد.
کلمه"حادثه” توسط برخی نویسندگان و سازمانها برای مشخص کردن یک رویداد که باعث جراحت، بیماری و/یا صدمه میگردد مورد استفاده قرار میگیرد اما در اصطلاح عامه به بدشانسی معروف شده که به همین دلیل توسط برخی بکار نمیرود، در این خطوطراهنما تنها از عبارت رویداد که در برگیرنده حادثه و شبه حادثه میباشد استفاده شده است.
ریسک: شانس اینکه یک واقعه ناخواسته معین رخ خواهد داد و شدت نتایج واقعه .
اهداف استراتژیک HSE: اهداف کلان ناشی از خطمشی HSE میباشد که یک شرکت، خود را برای دستیابی به آنها هماهنگ میکند و بایستی تا حد ممکن کمی شوند.
Health, safety & environment management system (HSE MS)
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-03-06] [ 04:18:00 ق.ظ ]
|