مقاله درمورد استانداردهای حسابداری، سود تقسیمی هر سهم |
سود سهمی
در این حالت شرکت بهجای سود، سهام عادی منتشر نموده و هماهنگ با افزایش سرمایه به سهامداران سهام جایزه ارائه میدهد این سهام عمدتاً بهمنظور حفظ نقدینگی شرکت و جلوگیری از خروج وجه نقد از شرکت جهت سرمایهگذاری در پروژههای طرح توسعه میباشد. سهامداران باید بدانند که دریافت سهام جایزه درواقع تقسیم درآمد جاری شرکت نیست بلکه شناخت رسمی حق سهامداران عادی است، درواقع مبالغ فوق جزء حقوق صاحبان سهام در ترازنامه تحت عنوان اندوختهها و مانده سود تقسیمنشده وجود داشته است و با صدور سهام جایزه مبالغ فوق از حسابهای نامبرده بهحساب سرمایه منتقل میشوند.
بدیهی است هنگامیکه شرکت سهام جایزه منتشر میکند به نسبت افزایش سرمایه قیمت سهام بایستی در بازار افت کند زیرا مبالغ مربوط به افزایش سرمایه قبلاً در حقوق صاحبان سهام مستقر بوده و اکنون هیچ تغییر اساسی در شرکت رخ نداده است که حاکی از افزایش درآمدهای آتی باشد، درصورتیکه تعداد اوراق سهام افزایشیافته است و در آینده درآمدی که حاصل میشود باید بین تعداد بیشتری ورقه سهم تقسیم شود و چون هیچگونه تغییری که منجر به افزایش درآمد آتی شرکت شود، روی نداده است. جهت حفظ نرخ بازدهی هر سهم قیمت سهم باید به همان میزان در بازار تنزل داشته باشد (جهانخانی و پارسائیان،۱۳۷۳).
شیوه پرداخت سود سهام در ایران
در شرکتهای سهامی ایران معمولاً سود سال مالی قبل در اوایل سال بعد موردمحاسبهقرار میگیرد و پس از تائید بازرسان قانونی و حسابرسان از این نظر که سود مطابق با اصول و استانداردهای حسابداری محاسبهشده است مراتب در مجامع عمومی صاحبان سهام مطرح میشود و صاحبان سهام نسبت به چگونگی و مبلغ تقسیم سود بین سهامداران و مبلغی که باید در شرکت باقی بماند تصمیم میگیرند. سودی که باید بین صاحبان سهام تقسیم شود از طریق آگهی به اطلاع آنان میرسد و معمولاً مهلتی را برای مراجعه سهامداران برای ثبتنام دریافت سود تعیین میکنند و سپس شرکت به پرداخت سود به سهامداران مبادرت میکنند (جهانخانی و پارسائیان،۱۳۷۳).
سیاستهای متداول تقسیم سود
شرکتهای سهامی عام باید در رابطه با تقسیم سود، سیاست مشخصی را اتخاذ کنند. در تدوین این سیاست عوامل متعددی ازجمله سیاستهای مورداستفاده در سایر شرکتهای مشابه و عوامل دیگری که در ابتدای فصل مطرح شد باید موردتوجه قرار گیرند. اگرچه میتوان صدها سیاست تقسیم سود متفاوت را مشخص ساخت، ولی اکثر سیاستهای تقسیم سود دریکی از سه گروه اصلی به شرح ذیل طبقهبندی میشوند: (دستگیر، ۱۳۸۷،۵۲).
نسبت سود تقسیمی ثابت
شرکت میتواند به چندین طریق از نسبت سود تقسیمی ثابت استفاده کند و آن را در سیاست تقسیم سود بگنجاند. آن روشها بهقرار ذیل است:
الف) پرداخت درصد ثابتی از سود سالانه ب) پرداخت سود سهام بهصورت درصد ثابت و مشخصی از سود خالص سالهای قبل ج) انتخاب درصدی بهعنوان نسبت سود تقسیمی مطلوب که قرار است در بلندمدت رعایت شود. درصد سود تقسیمی واقعی در یک سال میتواند کمتر یا بیشتر از درصد مطلوب باشد، ولی شرکت میکوشد درصد سود تقسیمی واقعی را نزدیک به درصد مطلوب نگه دارد(دستگیر، ۱۳۸۷،۵۲).
پرداخت سود ثابت
بسیاری از شرکتها درزمینهٔ پرداخت سود رویه ثابتی دارند و تقریباً بهصورت پایدار عمل میکنند. متداولترین روش که بسیاری از شرکتها در سالهای اخیر در پیشگرفتهاند این است که سالانه از بابت سود هر سهم مبلغ معینی پرداخت میکنند و با افزایش سود شرکت بهتدریج بر این مبلغ میافزایند. شرکتی که سیاست تقسیم سود خود را بر این اساس گذارده باشد با اعلان میزان سود تقسیمی هر سهم، پیام مهمی را به سهامداران مخابره میکند، بهویژه زمانی این امر اتفاق میافتد که میزان سود تقسیمی شرکت دستخوش تغییرات چرخههای تجاری و نوسانات بازار قرار نگیرد. ازآنجاکه پرداخت سود سهام مستلزم داشتن سود و همچنین نقدینگی کافی است، شرکتی که چنین سیاست را دنبال میکند به سهامداران و گروههای ذینفع این پیام را میدهد که ازنظر سودآوری و قدرت نقدینگی در وضع بسیار خوبی قرار دارد(دستگیر، ۱۳۸۷).
پرداخت منظم سود ثابت بعلاوه یک مبلغ اضافی
برخی از شرکتها سیاست تقسیم سود خود را بر این اساس میگذارند که سالانه مبلغ معینی بهعنوان سود هر سهم به سهامداران پرداخت کنند و با افزایش سود شرکت بر میزان سود تقسیمی هر سهم بیفزایند. مزیت دادن مبلغ اضافی در این است که شرکت میتواند برحسب ضرورت مبالغ اضافی را قطع کند، بدون اینکه از میزان سود تقسیمی هر سهم بکاهد. یکی از عیبهای کاربرد چنین روش در این است که نوعی توقع در سهامداران به وجود میآورد و هرسال منتظر دریافت مبلغ بیشتری خواهند بود. اگر این مبلغ اضافی پرداخت نگردد، احیاناً قیمت بازار سهام شرکت کاهش مییابد(دستگیر، ۱۳۸۷).
نظریههای مختلف درباره سیاست پرداخت سود سهام
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1398-12-10] [ 10:27:00 ب.ظ ]
|