این سه مدل عسل غیر طبیعی، به وفور در بازار دیده می­شود و به جای عسل طبیعی و با قیمت گزافی به­فروش می­رسد. اما متاسفانه هیچ اقدام جدی و اساسی­ای گرفته نمی­ شود در حالی­که مسولین از اوضاع موجود با خبرند. این سه روش تولید عسل (عسل تقلبی، مصنوعی و شکری)، بر اساس استاندارد شماره 2، تقلب در تولید عسل نامیده شده (عنصر قانونی) و تفاوتش با شیوه قبلی در عنصر معنوی است. در این شیوه عنصر معنوی در تمام حالات مفروض دانسته شده؛ چه در مرحله­ی افزودن مواد خارجی و چه هنگام عرضه­ی آن به مصرف ­کننده. حتی اگر خریدار را از وجود این مواد خارجی مطلع کند، تاثیری بر مسولیت وی نخواهد داشت. دومین تفاوت، در مرتکبین این شیوه است که هم توسط خودِ زنبوردار قابل ارتکاب است و هم دلالان و واسطه­هایی که عسل را به­صورت عمده خریداری کرده و جهت رسیدن به سود بیشتر، آن­را با مواد دیگر مخلوط می­ کنند. اما، شیوه­ی قبلی تنها توسط زنبوردار قابل ارتکاب است. بهرحال، با وجود این تفاوت­ها، عنصر قانونیِ این دو شیوه، یکی است  و همان موادِ قانونی مذکور در بالا، در مورد ارتکاب این فعل نیز مجری خواهد بود؛ چراکه هر دو، تحت عنوان تقلب در تولید و فروش عسل مصداق پیدا می­ کنند. به­علاوه­ی این­که، ماده­ی 1 قانون مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب 28/4/46، را نیز می­توانیم مستقیما مربوط به این شرایط بدانیم: ماده 1- مرتکب هر یک از افعال زیر در مواد خوردنی وآشامیدنی وآرایشی و بهداشتی به مجازات­های مقرر در این قانون محکوم خواهد شد. …. مخلوط کردن مواد خارجی به جنس، به منظور سوء استفاده. عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبت شده درمواردی که تعیین فرمول و رعایت آن همچنین تعیین استاندارد ورعایت آن، الزامی باشد. ….. بکار بردن رنگ­ها واسانس­ها و سایر موادِ اضافی غیرمجاز درمواد خوردنی …… . بر اساس مطالب گفته شده، به این نتیجه می­رسیم که اولاً، در مورد تولید و فروش عسل تقلبی (که یکی از محصولات کشاورزی است)، با سیاست افتراقی مواجه نیستیم. از آن­جا که، تولیداتِ دامپروری و کشاورزی، بخش وسیعی از تولیدات کشور را در بر ­می­گیرد، لزوما توجه بیشتری (از طریق سیاست افتراقی) را می­طلبد و متاسفانه همین خلاءهای قانونی، راه را برای ارتکاب تخلف زنبورداران باز کرده است؛ تا جایی­که، حتی ارتکاب این افعال را، امری عادی و مطابق با عرف زنبورداری می­دانند. تنها می­توانیم بسنده کنیم به قوانینی مثل قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان مصوب 15/7/88، قانون مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب 28/4/46، قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی ومواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1334، از عبارت “مواد غذایی وخوراکی تقلبی” نام برده و تولید و فروش آن­را به همراه ضمانت­اجرا جرم­انگاری کرده است. ثانیا، در تولید مواد غذایی (مثل عسل)، زمانی خاطی محکوم و مجازات می­گردد، که ماده­ی تولیدی، منتج به نقص عضو، طول درمان و یا حتی مرگ شود؛ بنابراین، صرف ارتکاب و سپس در معرض فروش قرار دادن، جرم­انگاری نشده است؛ گویی پیش­گیری، در زمینه مواد غذایی، محلی از اعراب ندارد و تا زمانی­که، ضررِ مشهود و مستقیم، حاصل نشود، قانون­گذار ارتکاب این افعال را مجاز می­شمارد و یا حداقل این­که برای آن ضمانت­اجرایی پیش ­بینی نکرده است.

بند دوم: تولید عسل­هاى مسموم[75]:

علتِ این­که، این مورد را ذیل افعال خاص زنبورداری، در بند جداگانه­ای از عسل تقلبی، قرار داده شد، دو مورد است؛ اول آن­که، متذکر اهمیت این موضوع شوم و با مسئله تقلبی بودن عسل تفکیک کنم که، خواننده نیز متوجه این موضوع  شود که اگر تولید عسل تقلبی یک تخلف یا جرم محسوب شود، عسل مسموم (سمی)، مصداق حالت مشدده است؛ چراکه نتایج زیان­بارتری را به دنبال دارد. در مقام قیاس مى­توانیم مثال سرقت ساده و سرقت مسلحانه در شب را بکار بریم. دوم آن­که، شیوه­ی ارتکاب در این مورد متفاوت­تر است که در ذیل به بحث خواهیم نشست. در تمام متون موجود و بررسی­های آزمایشگاهی تأکید شده است که عسل باید دست نخورده و عاری از مواد افزودنی توسط انسان باشد (کندر، 1393) و بر این اساس ثابت شده است که عسل­هائی که هزاران سال پیش در شکاف سنگ­ها و درخت­ها قرار گرفته اند، دارای خواص اصلی خود بوده و کمترین تغییری در آن­ها ایجاد نشده است، لذا اگر عسل به همان حالتی که تولید می­شود نگهداری گردد، قرن­ها بدون تغییر مانده، و تازگی خود را از دست نخواهد داد. اما آن­چه که امروزه در صنعت زنبورداری و بسته بندی فراورده­های زنبورعسل مشاهده می شود، نوعی دستکاری خواسته و ناخواسته در خواص عسل بوده و با تغییراتی که در آن ایجاد می­ کنند، مشکلاتی را برای مصرف­ کنندگان ایجاد نموده و از اهمیت و خواص این ماده­ی معجزه گر کاسته، و مصرف­ کنندگان را نسبت به خواص درمانی عسل بدبین نموده که در دراز مدت، بازار عسل را با مشکل مواجه خواهند نمود. بر اساس مطالعات و جمع­بندی مطالب پراکنده، دو نوع عسل مسموم تولید می­شود، که مانند قسمت قبلی، در دومرحله قابل تقسیم است:

  • عسلِ مسمومی که در حین پرورش زنبور عسل تولید می­شود.
  • عسلی که پس از برداشت، سمی می­شود.
الف)  مسمومیت عسل در حین پرورش:
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...