مقاله مواد غذایی، عنصر قانونی |
این سه مدل عسل غیر طبیعی، به وفور در بازار دیده میشود و به جای عسل طبیعی و با قیمت گزافی بهفروش میرسد. اما متاسفانه هیچ اقدام جدی و اساسیای گرفته نمی شود در حالیکه مسولین از اوضاع موجود با خبرند. این سه روش تولید عسل (عسل تقلبی، مصنوعی و شکری)، بر اساس استاندارد شماره 2، تقلب در تولید عسل نامیده شده (عنصر قانونی) و تفاوتش با شیوه قبلی در عنصر معنوی است. در این شیوه عنصر معنوی در تمام حالات مفروض دانسته شده؛ چه در مرحلهی افزودن مواد خارجی و چه هنگام عرضهی آن به مصرف کننده. حتی اگر خریدار را از وجود این مواد خارجی مطلع کند، تاثیری بر مسولیت وی نخواهد داشت. دومین تفاوت، در مرتکبین این شیوه است که هم توسط خودِ زنبوردار قابل ارتکاب است و هم دلالان و واسطههایی که عسل را بهصورت عمده خریداری کرده و جهت رسیدن به سود بیشتر، آنرا با مواد دیگر مخلوط می کنند. اما، شیوهی قبلی تنها توسط زنبوردار قابل ارتکاب است. بهرحال، با وجود این تفاوتها، عنصر قانونیِ این دو شیوه، یکی است و همان موادِ قانونی مذکور در بالا، در مورد ارتکاب این فعل نیز مجری خواهد بود؛ چراکه هر دو، تحت عنوان تقلب در تولید و فروش عسل مصداق پیدا می کنند. بهعلاوهی اینکه، مادهی 1 قانون مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب 28/4/46، را نیز میتوانیم مستقیما مربوط به این شرایط بدانیم: ماده 1- مرتکب هر یک از افعال زیر در مواد خوردنی وآشامیدنی وآرایشی و بهداشتی به مجازاتهای مقرر در این قانون محکوم خواهد شد. …. مخلوط کردن مواد خارجی به جنس، به منظور سوء استفاده. عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبت شده درمواردی که تعیین فرمول و رعایت آن همچنین تعیین استاندارد ورعایت آن، الزامی باشد. ….. بکار بردن رنگها واسانسها و سایر موادِ اضافی غیرمجاز درمواد خوردنی …… . بر اساس مطالب گفته شده، به این نتیجه میرسیم که اولاً، در مورد تولید و فروش عسل تقلبی (که یکی از محصولات کشاورزی است)، با سیاست افتراقی مواجه نیستیم. از آنجا که، تولیداتِ دامپروری و کشاورزی، بخش وسیعی از تولیدات کشور را در بر میگیرد، لزوما توجه بیشتری (از طریق سیاست افتراقی) را میطلبد و متاسفانه همین خلاءهای قانونی، راه را برای ارتکاب تخلف زنبورداران باز کرده است؛ تا جاییکه، حتی ارتکاب این افعال را، امری عادی و مطابق با عرف زنبورداری میدانند. تنها میتوانیم بسنده کنیم به قوانینی مثل قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان مصوب 15/7/88، قانون مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب 28/4/46، قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی ومواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1334، از عبارت “مواد غذایی وخوراکی تقلبی” نام برده و تولید و فروش آنرا به همراه ضمانتاجرا جرمانگاری کرده است. ثانیا، در تولید مواد غذایی (مثل عسل)، زمانی خاطی محکوم و مجازات میگردد، که مادهی تولیدی، منتج به نقص عضو، طول درمان و یا حتی مرگ شود؛ بنابراین، صرف ارتکاب و سپس در معرض فروش قرار دادن، جرمانگاری نشده است؛ گویی پیشگیری، در زمینه مواد غذایی، محلی از اعراب ندارد و تا زمانیکه، ضررِ مشهود و مستقیم، حاصل نشود، قانونگذار ارتکاب این افعال را مجاز میشمارد و یا حداقل اینکه برای آن ضمانتاجرایی پیش بینی نکرده است.
بند دوم: تولید عسلهاى مسموم[75]:
علتِ اینکه، این مورد را ذیل افعال خاص زنبورداری، در بند جداگانهای از عسل تقلبی، قرار داده شد، دو مورد است؛ اول آنکه، متذکر اهمیت این موضوع شوم و با مسئله تقلبی بودن عسل تفکیک کنم که، خواننده نیز متوجه این موضوع شود که اگر تولید عسل تقلبی یک تخلف یا جرم محسوب شود، عسل مسموم (سمی)، مصداق حالت مشدده است؛ چراکه نتایج زیانبارتری را به دنبال دارد. در مقام قیاس مىتوانیم مثال سرقت ساده و سرقت مسلحانه در شب را بکار بریم. دوم آنکه، شیوهی ارتکاب در این مورد متفاوتتر است که در ذیل به بحث خواهیم نشست. در تمام متون موجود و بررسیهای آزمایشگاهی تأکید شده است که عسل باید دست نخورده و عاری از مواد افزودنی توسط انسان باشد (کندر، 1393) و بر این اساس ثابت شده است که عسلهائی که هزاران سال پیش در شکاف سنگها و درختها قرار گرفته اند، دارای خواص اصلی خود بوده و کمترین تغییری در آنها ایجاد نشده است، لذا اگر عسل به همان حالتی که تولید میشود نگهداری گردد، قرنها بدون تغییر مانده، و تازگی خود را از دست نخواهد داد. اما آنچه که امروزه در صنعت زنبورداری و بسته بندی فراوردههای زنبورعسل مشاهده می شود، نوعی دستکاری خواسته و ناخواسته در خواص عسل بوده و با تغییراتی که در آن ایجاد می کنند، مشکلاتی را برای مصرف کنندگان ایجاد نموده و از اهمیت و خواص این مادهی معجزه گر کاسته، و مصرف کنندگان را نسبت به خواص درمانی عسل بدبین نموده که در دراز مدت، بازار عسل را با مشکل مواجه خواهند نمود. بر اساس مطالعات و جمعبندی مطالب پراکنده، دو نوع عسل مسموم تولید میشود، که مانند قسمت قبلی، در دومرحله قابل تقسیم است:
- عسلِ مسمومی که در حین پرورش زنبور عسل تولید میشود.
- عسلی که پس از برداشت، سمی میشود.
الف) مسمومیت عسل در حین پرورش:
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1398-12-15] [ 02:47:00 ب.ظ ]
|