منبع پایان نامه ارشد درباره پیشگیری وضعی، ارتکاب جرم |
گفتار اول: پیشگیری وضعی
یکی از روشهای پیشگیری غیرکیفری از بروز جرایم علیه میراث فرهنگی و از جمله جرم حفاری و کاوش غیرمجاز، پیشگیری وضعی است. پیشگیری وضعی با پیش بینی تدابیری که بیشتر مربوط به محیط و شرایط است از وقوع جرایم علیه میراث فرهنگی جلوگیری می کند. در این بخش به بررسی راهکارهای ممکن برای پیادهسازی پیشگیری وضعی و تاثیری که این راهکارها در کاهش جرایم علیه میراث فرهنگی دارد میپردازیم.
بند اول: تعریف پیشگیری وضعی
یکی از شیوه های پیشگیری از بزهکاری، پیشگیری وضعی است که با تغییر وضعیت فرد یا شرایط محیط بیرونی مانند مکان و زمان درصدد است که از ارتکاب جرم توسط افراد جلوگیری کند.[92] هم چنین آمده است پیشگیری وضعی یا موقعیتمدار با تسلط بر محیط و شرایط پیرامون جرم درصدد آن است که از طریق کاهش جذابیت آماج و جاذبه زدایی از آن وضعیت پیش جنایی، آمار جرایم را مهار کند.[93] فرینگتون و ولش در تعریفی مختصر ارکان اساسی پیشگیری وضعی یا موقعیت مدار را این گونه بیان کرده اند: پیشگیری وضعی به مداخلاتی اشاره دارد که برای جلوگیری از وقوع جرم از طریق کاهش فرصتها و افزایش خطر و دشواری ارتکاب جرم طراحی شده اند.[94] پیشگیری وضعی از جرم به دنبال کاهش فرصتها برای گروههای خاصی از جرایم همواره با افزایش خطرات و مشکلات ارتکاب چنین جرایمی و کاهش سود ناشی از آن است. این پیشگیری در برگیرنده مجموعه تدابیر و اقدامات غیرکیفری است که از طریق از بین بردن یا کاهش فرصتهای مناسب برای وقوع جرم و نامناسب جلوه دادن شرایط و موقعیت پیش جنایی، از ارتکاب بزه جلوگیری می کنند. به دیگر سخن تدابیر و اقدامات موقعیتمدار با مداخله در اوضاع و احوال پیش از ارتکاب جرم، وقوع بزه را برای بزهکاران احتمالی، نامناسب و زیانآور نشان می دهند. پیشگیری موقعیت مدار با تسلط بر محیط و شرایط پیرامون جرم درصدد آن است از طریق کاهش جذابیت آماج جرم و جاذبه زدایی از آن، فزونی خطر شناسایی، احتمال دستگیری بزهکار و به طور کلی نامناسب جلوه دادن وضعیت از ارتکاب جرم توسط افراد جلوگیری کند.
بند دوم: روش های پیشگیری وضعی برای جلوگیری از جرم حفاری و کاوش
برای کنترل بروز جرایمی چون حفاری و کاوش و سایر جرایم علیه میراث فرهنگی میتوان به برخی اقدامات وضعی به این منظور متوسل شد. در این بخش برخی اقدامات که می تواند به پیشیگیری وضعی از ارتکاب جرم حفاری و کاوش کمک کند مورد بررسی قرار میگیرد.
الف: افزایش کنترل و نظارت بر محوطههای تاریخی و باستانی
اصطلاح حفاظت و تقویت آماجهای رفتار مجرمانه در مورد یکی از روشهای پیشگیری وضعی به کار میرود که هدف آنها افزایش امنیت فیزیکی آماجهای جرم است تا از این طریق ارتکاب جرم برای مجرمان دشوارتر و خطر ناشی از آن بیشتر گردد[95]. در محوطهها و مکانهایی که اقدامات نظارتی و حفاظتی در آنها اِعمال نمی شود، نه تنها حفار و کاوشگر حرفهای این مکانها را به محوطههایی که اقدامات حفاظتی در آنها رعایت میشود ترجیح میدهد، بلکه حفار و کاوشگر غیرحرفهای و افراد غیرمجرم دارای انگیزه مجرمانه، به علت آسان بودن شرایط انجام حفاری و کاوش ممکن است به ارتکاب جرم در چنین محوطههایی روی بیاورند. کمبود سیستمهای حفاظتی چه از نظر کمبود امکانات فناوری و چه از نظر کمبود نیروهای مراقب آثار و بقایای فرهنگی-تاریخی به شدت ملموس است. این کمبود حتی در مراکز نگهداری آثار نیز مشهود است. به طوری که میتوان گفت سیستم حفاظتی موجود در موزهها، گنجینهها، بناها و محوطههای تاریخی با ارزش مالی آثار فرهنگی تاریخی موجود در آنها تناسبی ندارد. علاوه بر این در کشور پهناور ما هزاران تپه تاریخی و محوطه باستانی وجود دارد که دور از شهر و حضور نگهبان به حال خود رها شده اند. ضعف حفاظت باعث شده تا این مکانها برای غارتگران به صورت اهدافی سهلالوصول درآیند. بارش باران فصلی و فرسایش تدریجی محوطههای باستانی از عواملی است که باعث میشود محوطههای باستانی و اشیای مدفون در آن بیشتر در معرض دید عموم قرار گیرند و طمع افراد را برانگیزانند. قاچاقچیان گاه افراد روستایی را اجیر می کنند تا به جمعآوری اموال فرهنگی در این محوطهها بپردازند. محوطههای باستانی که مورد کاوش میراث فرهنگی قرار میگیرند و سپس بدون محافظ رها میگردند، آماج هجوم غارتگران واقع میشوند؛ زیرا حفاریهای قانونی باعث بالا رفتن آگاهی ساکنان بومی از قدمت آثار میگردد و تب حفاری و جستجوی گنج را در آنان بالا میبرد.[96] با افزایش نظارت بر محوطه های باستانی و تاریخی میتوان آمار جرایمی که در این مکانها ارتکاب مییابد که از جمله مهمترین آنها حفاری و کاوش است را کاهش داد. استفاده از نیروهای بیشتری برای محافظت از این آثار، باعث میشود که افراد سودجو نیز هنگام ارتکاب جرم و انجام عمل حفاری و کاوش ریسک بیشتری را احساس کنند و از انجام عمل مربوطه منصرف شوند. در برخی موارد وجود تپههای باستانی در میان روستاها و گسترش زمینهای کشاورزی توجه کشاورزان به این تپهها جلب می کند. به همین دلیل لازم است تا یگانهای حفاظت به تعداد کافی و با امکانات لازم به ویژه وسایل ارتباطی و نقلیه مناسب، حضور تاثیرگذار تری را در این مناطق داشته باشند.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1398-12-15] [ 05:20:00 ب.ظ ]
|