منبع تحقیق با موضوع اقدامات تأمینی و تربیتی، دیدگاه روانشناسی، رفتار پرخاشگرانه |
6- افرادی که دارای علائم پرخاشگری هستند و پرخاشگری در آنها به صورت عادت درآمده و پرخاشگری را تنها وسیله ارتباط با دیگران و تأمین خواستههایشان میدانند باید مورد مطالعات روانشناسی قرار گرفته و حسب مورد تحت رفتار درمانی یا دارو درمانی قرار گیرند. 7- با آموزش و ارتقای اطلاع رسانی و بهرهگیری از ابزارها و تکنولوژی نوین و همچنین با کنترل اعمال و اقدامات نوجوانان و جوانانی که ناآگاهانه خود را در معرض خطر قرار میدهند به یاری افرادی که بیشتر در معرض بزهدیدگی جرم تهدید قرار دارند برخاسته و بدین وسیله تا حد امکان از بزهدیدگی این افراد در برابر جرم تهدید جلوگیری به عمل آید (از جمله کسانی که با توجه به نوع زندگی با فعالیت روزمرهشان بیشتر در مظان بزه دیدگی جرم تهدید قرار دارند مثل افرادی که شب کار هستند ساعات زیادی را در شب سپری میکنند و…). 8- با بهرهگیری از برخی اقدامات موثر پلیس نظیر اجرای مقررات مربوطه به اماکن عمومی و ایجاد امکانات مناسب برای افزایش دسترسی به پلیس مانند ایجاد پاسگاههای کوچک سیار و ایجاد پلیس محلات به پیشگیری از بزهدیدگی جرم تهدید پرداخت. 9- در نهایت بهترین ابزار پیشگیری از ارتکاب جرم تهدید و همچنین پیشگیری از عملی ساختن موضوع مورد تهدید توسط مرتکب اعمال ماده 14 قانون اقدامات تأمینی و تربیتی برای مجرمین خطرناک میباشد. این ماده مقرر میدارد: «هر گاه شخصی که محکوم به مجازات جنایی یا جنحهای گردیده صریحاً نظرش را بر تکرار جرم اظهار نماید دادگاه بنا به تقاضای شخص تهدید شده یا متضرر از جرم میتواند از او بخواهد تعهد کند مرتکب جرم نگردد، وجهالضمان متناسب برای این امر بدهد. هرگاه مشارالیه از این تعهد خودداری کرده و وجهالضمان مقرر را نسپارد دادگاه میتواند دستور توقیف موقت او را صادر نماید. مدت این توقیف بیش از دو ماه نخواهد بود. اگر متعهد ظرف 2 سال از تاریخی که وجهالضمان سپرده مرتکب جرم گردد و وجهالضمان به نفع دولت ضبط میشود و آن به او یا قائم مقام قانونی او مسترد خواهد شد».
ب) بزهکاران جرم تهدید
یکی از مهمترین بازیگران صحنه مجرمانه شخص بزهکار است. لذا بررسی بزهکاران جرم تهدید و علل و عوامل ارتکاب جرم از سوی این شخص باید مورد توجه و بررسی خاص قرار گیرد. تهدید از دیدگاه روانشناسی جنایی به دو صورت تهدید کلامی و نیز تهدید غیرکلامی قابل تصور است. آنچه مسلم است این نکته است که تهدید را باید در چهارچوب پرخاشگری، خشونت و شیوه خوبی مورد بررسی قرار داد. پرخاشگری معمولاً به رفتاری اطلاق میشود که قصد از آن صدمه رساندن (جسمانی یا زبانی) به خود فرد دیگر و نابودکردن دارایی افراد است.[42] محققان علتهای گوناگونی را برای پرخاشگری برشمردهاند، اولین نظریه فرضیه ناکامی پرخاشگری است. طبق این نظریه افرادی که دچار ناکامی و محرومیت میشوند و مورد بیاعتنایی و یا در معرض تهدید قرار میگیرند رفتار پرخاشگرانه از خود نشان میدهند، به عبارت دیگر در شرایط ناکامکننده، پرخاشگری پاسخ طبیعی و تقریباً خودکار ناکامی است.[43] نظریه دوم فرضیه پرخاشگری رفتار آموخته شده اجتماعی است. طبق این نظریه پرخاشگری آموختنی و تجربی است بدین صورت که پرخاشگری میتواند از طریق مشاهده یا تقلید آموخته شود و هرچه بیشتر تقویت شود احتمال وقوع آن بیشتر میشود. طبق این نظریه ناکامی به ویژه کسانی را به پرخاشگری برمیانگیزد که یاد گرفته باشند در برابر موقعیتهای ناراحتکننده، رفتار و نگرشهای پرخاشگرانه از خود نشان دهند. نظریه دیگر زیستشناسی تکاملی است. طبق این نظریه انسانها مجهز به برخی مکانیسمهای عصبی هستند که به آنان امکان میدهد پرخاشگرانه رفتار کنند اما فعال شدن این مکانیسمها در اختیار کنترل شناختی است. در برخی از افرادی که مبتلا به ضایعهی مغزی هستند ممکن است محرکی که به طور طبیعی رفتار پرخاشگرانه ایجاد نمیکند، پرخاشگرانه واکنش نشان دهد، در چنین مواردی نظارت قشر مختل شده است، یعنی تحریک نواحی مغز به ویژه هیپوتالاموس به خودی خود سبب برانگیختگی پرخاشگری یا کاهش آن میشود.[44] بنابراین دو خصیصه عمده در افراد پرخاشگر وجود دارد:
- خشونت زبانی و کلامی (تهدید) تنها وسیله ارتباط آنها با محیط است.
- عدم توانایی ایشان در اجرای ارتباطات مسالمتآمیز با دیگران
مورد دیگری که در خصوص بزهکاران جرم تهدید مورد توجه قرار میگیرد سن این افراد است. از منظر جرم شناسی دورههای سنی مختلفی وجود دارد و هریک از این دورهها ویژگی خاص خود را دارد. سومین رده سنی از این دورهها 18 تا 30 سالگی است. به افراد این دوره سنی، جوانان بزرگسال میگویند. معمولاً این دوره سنی با ارتکاب بیشتر جرایم خصوصاً جرایمی که نیاز به قدرت و زور و صرف اعمال بیشتر انرژی باشد همراه است. بزهکاران جرم تهدید معمولاً در این دوره سنی قرار دارند، زیرا تهدید جرمی همراه، خشونت است و به لحاظ قدرت جسمی بالا مرتکب این نوع جرایم میشوند.[45] در روانشناسی علتهای دیگری نیز برای پرخاشگری و تهدید ذکر گردیده که از جمله میتوان به تغییرات محیط جسمانی (مانند صدا، حرارت، آلودگی هوا) و تأثیر الکل و مواد مخدر و محرک و عوامل دیگری مثل فقر، تراکم جمعیت و اعمال مقاماتی از قبیل پلیس و نحوه تربیت و محیط خانوادگی و… اشاره کرد.[46]
ج) بزهدیدگان جرم تهدید
بزهدیده از دیگر بازیگران پدیده مجرمانه است که نه تنها باید به بررسی نقش مهم او در فرایند جنایی پرداخته شود بلکه باید به نقش و جایگاه او در فرایند عدالت کیفری نیز توجه شود زیرا این توجه و حمایت بایسته از او از چشمگیری در پیشگیری از جرم در رهگذر پیشگیری از بزهدیدگی دارد علمی که به بررسی بزه دیده و ابعاد و جنبههای مختلف آن میپردازد بزه دیده شناسی میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1398-12-11] [ 09:05:00 ب.ظ ]
|